Kiedy należy oznaczać ceną indywidualne opakowania lub egzemplarze towarów
Czy oznaczanie ceną każdego opakowania lub egzemplarza towaru jest dobrowolną decyzją przedsiębiorcy, czy też stanowi prawnie uregulowany obowiązek? Kiedy cenę można zastąpić kodem kreskowym?

Lżejsze życie po kredycie
W Sejmie trwają prace nad rządowym projektem ustawy o kredycie konsumenckim. Zakłada on, że konsument będzie musiał mieć zapewniony dostęp do wszystkich istotnych informacji jeszcze przed zawarciem umowy, a informacje w reklamach będą standaryzowane.

W jaki sposób prawidłowo prezentować ceny detaliczne towarów
Czy prezentowanie cen w miejscu prowadzenia sprzedaży detalicznej towarów jest regulowane prawnie, czy też zależy od inwencji przedsiębiorcy?

Kiedy inspekcja handlowa może zatrzymać partię produktu
Czy inspektorzy inspekcji handlowej mogą w toku kontroli zatrzymać partię produktu na czas potrzebny do stwierdzenia, czy produkt spełnia właściwe wymagania jakościowe?

Prof. dr hab. Iwona Wawer o trendzie eat local, GMO i suplementach
Rozmowa z prof. dr hab. Iwoną Wawer, kierownikiem Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wiceprezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.

Kiedy sprzedawca detaliczny poniesie koszty badań laboratoryjnych produktu
Sprzedawca może być zobowiązany do poniesienia kosztu badań laboratoryjnych, gdy zarządzi je inspektor inspekcji handlowej w toku kontroli prowadzonej u przedsiębiorcy, a wynik badań wykaże, że produkt nie spełnia wymogów jakości i bezpieczeństwa.

Kiedy wyrób ceramiczny może być produktem niebezpiecznym
Niebezpieczny może okazać się wyrób ceramiczny przeznaczony do kontaktu z żywnością, który uwalnia do środków spożywczych swoje składniki, a w szczególności te istotnie zagrażające zdrowiu ludzkiemu: ołów i kadm.

Różnice i podobieństwa w regulacjach dotyczących suplementów diety
Life Sciences Practice Group sieci Lex Mundi, kierowana przez dr Ewę Butkiewicz, wspólnika kancelarii Wardyński i Wspólnicy, przygotowała przegląd regulacji prawnych dotyczących suplementów diety.

Jakich formalności powinien dopełnić przedsiębiorca, który wprowadził na rynek produkt, który nie jest bezpieczny
Czy przedsiębiorca ma obowiązek powiadomienia organów administracji publicznej o wykryciu niebezpieczeństwa związanego z produktem?

Refundacja szczególnych rodzajów żywności - szansa dla sektora żywnościowego?
Projekt nowej ustawy o refundacji produktów leczniczych, środków spożywczych i wyrobów medycznych zakłada refundację tzw. środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, o ile udokumentowane zostaną ich korzyści zdrowotne.

Jak usunąć zagrożenie stwarzane przez produkt niebezpieczny będący w obrocie
Czy eliminowanie zagrożeń stwarzanych przez produkt niebezpieczny powinno być aktywnie realizowane wyłącznie przez producenta czy także przez dystrybutorów: hurtowników i detalistów?

Jak zapobiec zagrożeniu, które stwarza produkt niebezpieczny znajdujący się w obrocie
Podstawowym sposobem eliminacji zagrożenia stwarzanego przez produkt niebezpieczny jest wycofanie go ze sprzedaży (kanałów dystrybucji), a także od konsumentów. Często jednak tak daleko idące środki nie są konieczne.
