life sciences | Co do zasady

Przejdź do treści
Zamów newsletter
Formularz zapisu na newsletter Co do zasady

life sciences

Kiedy należy oznaczać ceną indywidualne opakowania lub egzemplarze towarów
Czy oznaczanie ceną każdego opakowania lub egzemplarza towaru jest dobrowolną decyzją przedsiębiorcy, czy też stanowi prawnie uregulowany obowiązek? Kiedy cenę można zastąpić kodem kreskowym?
Kiedy należy oznaczać ceną indywidualne opakowania lub egzemplarze towarów
Lżejsze życie po kredycie
W Sejmie trwają prace nad rządowym projektem ustawy o kredycie konsumenckim. Zakłada on, że konsument będzie musiał mieć zapewniony dostęp do wszystkich istotnych informacji jeszcze przed zawarciem umowy, a informacje w reklamach będą standaryzowane.
Lżejsze życie po kredycie
W jaki sposób prawidłowo prezentować ceny detaliczne towarów
Czy prezentowanie cen w miejscu prowadzenia sprzedaży detalicznej towarów jest regulowane prawnie, czy też zależy od inwencji przedsiębiorcy?
W jaki sposób prawidłowo prezentować ceny detaliczne towarów
Kiedy inspekcja handlowa może zatrzymać partię produktu
Czy inspektorzy inspekcji handlowej mogą w toku kontroli zatrzymać partię produktu na czas potrzebny do stwierdzenia, czy produkt spełnia właściwe wymagania jakościowe?
Kiedy inspekcja handlowa może zatrzymać partię produktu
Prof. dr hab. Iwona Wawer o trendzie eat local, GMO i suplementach
Rozmowa z prof. dr hab. Iwoną Wawer, kierownikiem Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, wiceprezes Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.
Prof. dr hab. Iwona Wawer o trendzie eat local, GMO i suplementach
Kiedy sprzedawca detaliczny poniesie koszty badań laboratoryjnych produktu
Sprzedawca może być zobowiązany do poniesienia kosztu badań laboratoryjnych, gdy zarządzi je inspektor inspekcji handlowej w toku kontroli prowadzonej u przedsiębiorcy, a wynik badań wykaże, że produkt nie spełnia wymogów jakości i bezpieczeństwa.
Kiedy sprzedawca detaliczny poniesie koszty badań laboratoryjnych produktu
Kiedy wyrób ceramiczny może być produktem niebezpiecznym
Niebezpieczny może okazać się wyrób ceramiczny przeznaczony do kontaktu z żywnością, który uwalnia do środków spożywczych swoje składniki, a w szczególności te istotnie zagrażające zdrowiu ludzkiemu: ołów i kadm.
Kiedy wyrób ceramiczny może być produktem niebezpiecznym
Różnice i podobieństwa w regulacjach dotyczących suplementów diety
Life Sciences Practice Group sieci Lex Mundi, kierowana przez dr Ewę Butkiewicz, wspólnika kancelarii Wardyński i Wspólnicy, przygotowała przegląd regulacji prawnych dotyczących suplementów diety.
Różnice i podobieństwa w regulacjach dotyczących suplementów diety
Jakich formalności powinien dopełnić przedsiębiorca, który wprowadził na rynek produkt, który nie jest bezpieczny
Czy przedsiębiorca ma obowiązek powiadomienia organów administracji publicznej o wykryciu niebezpieczeństwa związanego z produktem?
Jakich formalności powinien dopełnić przedsiębiorca, który wprowadził na rynek produkt, który nie jest bezpieczny
Refundacja szczególnych rodzajów żywności - szansa dla sektora żywnościowego?
Projekt nowej ustawy o refundacji produktów leczniczych, środków spożywczych i wyrobów medycznych zakłada refundację tzw. środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, o ile udokumentowane zostaną ich korzyści zdrowotne.
Refundacja szczególnych rodzajów żywności - szansa dla sektora żywnościowego?
Jak usunąć zagrożenie stwarzane przez produkt niebezpieczny będący w obrocie
Czy eliminowanie zagrożeń stwarzanych przez produkt niebezpieczny powinno być aktywnie realizowane wyłącznie przez producenta czy także przez dystrybutorów: hurtowników i detalistów?
Jak usunąć zagrożenie stwarzane przez produkt niebezpieczny będący w obrocie
Jak zapobiec zagrożeniu, które stwarza produkt niebezpieczny znajdujący się w obrocie
Podstawowym sposobem eliminacji zagrożenia stwarzanego przez produkt niebezpieczny jest wycofanie go ze sprzedaży (kanałów dystrybucji), a także od konsumentów. Często jednak tak daleko idące środki nie są konieczne.
Jak zapobiec zagrożeniu, które stwarza produkt niebezpieczny znajdujący się w obrocie